Vasiyetname Nedir? Nasıl Düzenlenir?

 

Vasiyetname Nedir?

Vasiyetname, bir kişinin ölümünden sonra hüküm ifade edecek şekilde, malları üzerinde yaptığı tek taraflı bir hukuki işlemdir. Genellikle karşılıksız bir tasarruftur. Kanun koyucu, kişilerin fiil ehliyetini kullanmaktan yoksun olmaları nedeniyle korunmasını amaçlar. Vasiyetnamenin yapılması tamamen vasiyetçinin serbest iradesine bağlı olup, istediği zaman değiştirebilir, hatta tamamen yok edebilir.

Vasiyetname Nasıl Düzenlenir?

Vasiyetnamenin Geçerlilik Şartları

Vasiyetnamenin geçerli sayılabilmesi için belirli şartlara uygun olarak düzenlenmesi zorunludur. Bu şartlar hem vasiyetçinin ehliyetini hem de vasiyetnamenin şeklini ilgilendirir. Vasiyetname Düzenlenmesine Katılamayacak Kişiler ve Menfaat Yasağı uyarınca Resmî vasiyetname düzenlenmesine memur veya tanık olarak katılamayacak kişiler bulunmaktadır.

  1. Fiil Ehliyeti (Tasarruf Ehliyeti) Vasiyetname yapacak kişinin ayırt etme gücüne sahip olması ve ergin olması gerekir. 
  2. Türk Medeni Kanunu'na göre vasiyetname üç şekilde yapılabilir:
    1. Resmî Vasiyetname: Bir sulh hâkimi, noter veya kanunla bu yetkiyi almış diğer bir görevli tarafından iki tanığın katılmasıyla düzenlenir. Mirasbırakan son arzularını yetkili memura bildirir. Memur, vasiyetnameyi yazar veya yazdırır ve okuması için mirasbırakana verir. Mirasbırakan okuyup imzalar.
    2. El Yazısı Vasiyetname: Başından sonuna kadar mirasbırakanın kendi el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması zorunludur.
    3. Sözlü Vasiyetname: Yakın ölüm tehlikesi, bulaşıcı hastalık, deprem, savaş gibi olağanüstü hâllerde, resmi veya el yazısı vasiyetname düzenleme imkânı bulunmadığında yapılır.
  3. Vasiyetname Düzenlenmesine Katılamayacak Kişiler ve Menfaat Yasağı uyarınca resmî vasiyetname düzenlenmesine memur veya tanık olarak katılamayacak kişiler bulunmaktadır.

Vasiyetnamenin İptali Nasıl Olur?

Vasiyetnamenin İptali

Bir vasiyetname, şekil şartlarına uygun düzenlenmediğinde veya mirasbırakanın iradesi sakatlandığında (yanılma, aldatma, korkutma, zorlama gibi) iptali istenebilir.

Vasiyetnamenin iptali davası açma hakkı, davacının tasarrufu, iptal sebebini ve kendisinin hak sahibi olduğunu öğrendiği günden itibaren bir yıl ve her halde vasiyetnamenin açıldığı günden itibaren iyi niyetlilere karşı on yıl, iyi niyetli olmayanlara karşı ise yirmi yıl geçmekle düşer. Bu süreler hak düşürücü sürelerdir.